Over reus Contios

Hoe verliep het maak-proces? 

REUZENplan vroeg in 2012 de medewerking aan de middelbare scholen van Kontich. De artistieke vraag ging naar Academie Beeld Kontich, de technische vraag voor het laswerk frame-skelet + balanskar ging naar Sint Rita campus Technologie Kontich.  Sint Jozef Instituut afdeling Mode & Creatie ontwierpen de 9 Alvenkostuums voor de bewegers van de reus (=KT Sparta).  De laatste jaars van Sint Rita campus College kregen de vraag om de dialogen van de 4 vertellers in te spreken tijdens voorstelling.  REUZENplan kreeg van elke school een positief antwoord en coördineerde het geheel. 

 

Zo ging elke school met een afgelijnde taak aan de slag en maakte er het beste van.

Wanneer de laswerken beëindigd waren, ging het metalen geraamte van de reus naar de Academie.  Dit was de basis voor hun werk.  De balanskar ging naar de AED-Studio.  Hier ging REUZENplan mee aan de slag.  Er werden platformen op gemonteerd en een voorlopige 'oefenreus' uit recuperatie hout.  Zo kon de ploeg van K.T. Sparta aan de slag om de verschillen houdingen van de reus uit te proberen en in te oefenen bij AED.  Later kwamen hier de vertolkers bij van het Sint Rita campus College die de 4 stemmen in het verhaal koppelden met de houdingen van de reus.

 

De balanskar ging langs het poederlak bedrijf WH Loos in Kontich (Sponsor) en later naar de grote oude schuur op de Groeningenlei. Ook de reus van uit de Academie werd daar naar toe gebracht. 

In de laatste fase monteerde REUZENplan de reus op de balanskar, ze voerden nog belangrijke aanpassingen uit en werkten de reus verder af tot het huidige resultaat.  Naast de schuur kon de ploeg van Sparta de eerste bewegingen met de 'echte reus' uittesten.  Zo kwam de acterende reus stap voor stap tot leven, samen met zijn verhaal.

De volgende stap was een generale repetitie in de AED-studio.  Met een verzameling van 5 Kontichse koren, het harmonieorkest Vrede & Vermaak Vermaak, de vertellers (St R), dansers van Sparta en de reus met zijn bewegers. Voor eerst kwamen alle activiteiten van de verschillende groepen samen, en de reus vormden een geheel. Ook schepen van cultuur Veerle Van Dijck was op deze belangrijke generale repetitie. Het hele spektakel werd één keer uitgevoerd voor publiek 3 dagen later.

Op de dag van het feest kwam er nog extra steun. De jongeren van Chiro en Scouts warme het aankomende publiek op, de fanfare uit Waarloos bracht de sprekende eik op, het werk van straatgroep 'Dolle Eik'. De vrijwillige brandweer stond klaar met de ladderwagen om de vlucht van de meikever mogelijk te maken. Hans Primuz koppelde nog een laatste keer de 5 koren aan elkaar en het feest kon starten. Aan het einde van de voorstelling, deelde de groep van Pegode verse soep uit in druïden kostuums, als sterkte drank. Andere kozen voor het 'Reuzebier'. 

REUZENplan is heel trots op deze prachtige samenwerking die alles van cultuur in Kontich die dag samenbracht en zo reus Contios stevig op de kaart zette! 

Reus Contios in zijn verschillende gedaanten.

Wij zoeken samen met u uit welke mogelijkheden het best passen in uw project. 

Van waar komt zijn naam Contios?

Wanneer we naar de herkomst van de gemeentenaam Kontich zoeken ontdekken we verschillende meningen.  Het recent boek (2011) van historische taalkundige en filoloog Alfred Michiels, geeft hierover duidelijkheid.  De naam Kontich is afgeleid van 'Contiacum' (met t).  De gemeentenaam gaat op combinatie van een Gallo-Romeinse eigennaam en het achtervoegsel -acum.  De naam van de stamvader van Kontich is Contios.  Het Keltisch achtervoegsel -acum betekent zoveel als 'het domein van'.  Het achtervoegsel -acum werd gebruikt voor de benaming van grote herenboerderijen, door de Romeinen 'villa's' genaamd, die vaak later in de middeleeuwen de kern gingen vormen voor een dorp of stad.

Maar wie was die Contios?  In de naam Contios gaat het Gallische woord 'conto' schuil, dat 'honderd' betekent. Contios betekent dan 'die van de honderd'.  Contios was honderdman, al dan niet een veteraan uit het Romeinse leger.  Hij moet in elk geval een belangrijk iemand geweest zijn.  De plaats waar hij woonde ging immers voor goed de geschiedenis in als Contiacum, wat zoveel betekende als 'het domein van Contios'.

Professor Hugo Thoen omschrijft het als volgt: Contios zou de man kunnen zijn die verantwoordelijk was voor het samenroepen van het volk.  Thans noemt men zo iemand 'burgemeester'. 

REUZENplan

REUZENplan is een artistiek sociale vereniging uit Kontich die de geboorte gaf aan de zes meter hoge reus Contios. Vandaag de dag is de Keltische reus een bekend figuur in de zuidrand van Antwerpen en omstreken.  REUZENplan organiseert zelf spektakels waarin Contios de hoofdrol speelt.  Hij is een acteur met een eigen stem en heeft interne verlichting tijdens de avondvoorstellingen.  Tijdens de Meifeesten in 2013 zette Contios zijn eerste stapjes in Kontich-Kazerne en in hetzelfde jaar een spektakel i.s.m. de Altenawijk: 'Contios en het kerkuiltje'. 

In de jaren nadien heeft Contios in verschillende verhalen meegespeeld, zo was er onder meer in 2014 ‘De strijd van Waarloos’, in 2015 een avondvertelling in de A-Ha school, in 2016 ‘Reus Contios en de Nachtvorst’, in 2018 'Contios en de levensboom'.  Zo gingen er ook vele activiteiten door buiten de gemeentegrens: in Lint, Maastricht (NL), Dendermonde, Puurs, Aartselaar, Gilze (NL), Hove, Reet en Boechout.  In 2023 stond de nieuwe voorstelling op het programma in het amfitheater 'Het Halfdiep van Kontich'.

Dat Contios een reus is van Kontich weten we, maar vooral voor zijn volk, bewees hij ook tijdens de coronaperiode.  Zo bracht hij de bewoners van Kontich en omstreken, maar ook het zorgpersoneel in het algemeen, een hart onder de riem door als lichtbaken met een babbelbox, spandoek en beschermd met een mondmasker een maand lang aan de Babbelse Plassen te staan. Bij het laatste spektakel in het amfitheater 'Het Halfdiep' was er voor de grote groep Oekraïners, de nieuwkomers in Kontich, ook een rol weggelegd. 

Om het kort te zeggen heeft REUZENplan met zijn reus Contios de reuzencultuur in Kontich en omstreken een nieuw leven ingeblazen.  Door zijn spektakelverhalen brengt de reus mensen en verenigingen bij elkaar en is hij bovendien een bron van inspiratie voor nieuwe reuzenbouwers.

Maak jouw eigen website met JouwWeb